Címlap A kórus története
Szent Euszták Kórus története

 Szent Euszták Kórus 1978-ban alakult.
1976-ban kezdtem el Herenden kántori munkámat Tóth B. László Atya felkérésére. Először mint kántor majd, 1981-től egyházkarnagyi végzettséggel.
A kórus megalapítása –újraszervezése- Eckert Róbertné, Etlinger János, és Etlinger Jánosné gondolata volt. Kezdetben mintegy 12 fővel vegyeskarként dolgoztunk. 1992 után nőikarként működik az együttes 40 taggal, illetve minden évben a Virágvasárnapi-Passiót vegyeskarrá alakulva adjuk elő, mintegy 60 fővel. Herenden régi hagyománya van annak is, hogy a temetésen szép számmal gyűlnek össze a Kórus tagjai -Nők, és Férfiak-, hogy énekkel kísérjük el az örök hazába távozót.

Műsorunkban megtalálhatók úgy a magyar, mint az egyetemes zeneirodalom művei. Egyaránt énekelünk világi, és egyházi műveket, kórusfeldolgozásokat. Az egyetemes zeneirodalomból különösen a német zeneszerzők műveit szívesen tűzi a kórus műsorára. Adódik ez a herendi lakosok német anyanyelvűségéből is, valamint a Marktleutheni testvérvárosi kapcsolatból is.
A kórus többször kért minősítést, amikor is egyszer ezüst, majd pedig 3 esetben arany fokozatot ért el. Rendszeresen kapunk meghívást a Veszprémi Egyházzenei Kórustalálkozókra.

A magyarországi Német Egyházi Kórusok Dunántúli Régiójának koncertjein is részt veszünk. Több hangfelvétel is készült, úgymint a Kórus 20, 25 éves jubileuma alkalmából,
valamint karnagyi munkám 20, 25, és 30 éves jubileumán is.
2005-ben részt vett a Kórus a Páter Tamás Alajos Alapítvány által meghirdetett pályázaton, (Budapest, Országúti Ferences Templom) amikor is nőikari kategóriában országos II. helyezést értünk el.
A kórusnak kezdettől fogva karnagya vagyok.

Wéber Gyula egyházkarnagy

" Van a léleknek egy olyan tartománya, amit csak a zene tud kifejezni, semmi más."
( Kodály Zoltán )
 
Copyright © 2017 Herend Római Katolikus Plébánia. Minden jog fenntartva.
Támogatja a Joomla! Készítette és üzemelteti a Skindrome studio
 

Aktuális híreink röviden

ZARÁNDOKÚT A PARTIUM-BA

Időpont: 2017. július 31 – augusztus 4.

Utazás: Légkondicionált autóbusszal (a buszon kávé, sör, üdítő, ásványvíz vásárolható).
Elhelyezés:  2-3 ágyas fürdőszobás szobákban (panziók). Ellátás: Félpanzió.

Tervezett program:

Bővebben...
 
Elsőáldozás

Az elsőáldozás április 30-án lesz a 9:30-kor kezdődő szentmise keretében.

 
Etióp keresztényeket végzett ki az Iszlám Állam

Huszonnyolc, valószínűsíthetően etióp keresztény férfi kivégzéséről tettek közzé videofelvételt április 19-én, vasárnap az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető líbiai szélsőségesek – tájékoztat az MTI és számos külföldi hírügynökség.

Bővebben...