Címlap Aktuális híreink A kalocsai főszékesegyház felújítása közben megtalálták Asztrik érsek relikviáit
A kalocsai főszékesegyház felújítása közben megtalálták Asztrik érsek relikviáit | Nyomtatás |  E-mail

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nagy örömmel tudatja, hogy a Szent Koronát hozó Asztrik kalocsai érsek relikviáit azonosították. A magyar kereszténység alapjait letevő hierarchia jeles és legjobban ismert képviselője, aki Szent István király megbízásából II. Szilveszter pápától áldást és koronát kért. A gondviselés a Duna – Tisza tájára vezérelte, előbb Szent Adalbert segítőtársa volt, Rómában bencés szerzetes, élt Szent Márton hegyen és a pécsváradi apátságot Szent Benedek tiszteletére megalapította. Onnét hívta el első szent királyunk és nagy valószínűséggel már érsekként járt Rómában a király megbízottjaként. Vele egy időben lett Kalocsa első püspöke-érseke. Rövid ideig helyettesítette Sebestyén esztergomi érseket, majd visszatért egyházmegyéjébe, ahol most már bizonyossá vált, hogy első székesegyházunkban temették el. A nagyszerű régészeti fölfedezésről a tudományos megállapítás a következő:
"A kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház kriptájában található, XII-XIII. század fordulójára datált főpapi sírlelet nem Győr nembeli Saul (1193-1202 közötti időben) volt kalocsai érsek csontmaradványa, mint eddig azt feltételezték.


Asztrik – korabeli nevén Ascherik – érsek sírleletét őrzi az a szarkofág, melyet Foerk Ernő, 1910-1911 között végzett ásatásakor találtak meg, a feltárt Szent István kori székesegyház szentélyének közelében, a főhajó tengelye mellett, csaknem 3,80 m mélységben, a mai főszékesegyház szentélye alatt.
A vörösmárvány szarkofág az I. kalocsai érsek csontmaradványait őrzi.
A kalocsai Katona István házban található Érseki Kincstárban megtekinthető sírlelet mellékletei, érseki ezüst kehely, paténa, ezüst pásztorbot fanyéllel, főpapi gyűrű, kis arany mellkereszt, három érseki palliumtű Kalocsa I. érsekének, Asztrik - Ascherik – érseknek a főpapi emlékei. Nem a Győr nembeli Saul érseknek érseki jelvényei.
Az állítást az az AMS radiokarbon vizsgálat támasztja alá, melyet a csontmaradványból vett 2 ujjcsont szénizotópos vizsgálata eredményezte. Kalibrált naptári kora (cal AD) 1001-1030 csak Asztrik érsekre utalhat."
Ez a felfedezés nem csupán régészeti szenzáció, hanem egész magyar kereszténységünknek, benne Főegyházmegyénknek hitet erősítő örvendetes ténye. A majd fölújított székesegyházban az érsekek sorában látogatható lesz sírja, mert ahogy a költő mondja:
„ Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket;
A lelkes eljár ősei sírlakához,
S gyújt régi fénynél új szövétneket.”

 

Dr. Bábel Balázs érsek
Kalocsa, 2014. április 15.

 

Hírek a Magyar Kurírtól

Magyar Kurír
Katolikus Hírportál
 • Piarista hivatások – Szabó István SP
  Hetvenhatodik életévében is fiatalokat megszégyenítő lendülettel dolgozik Szabó István, a kecskeméti piarista rendház főnöke, a gimnázium egykori igazgatója. Az örökifjú szerzetessel, aki idén ünnepelte aranymiséjét, Szathmáry Melinda készített interjút.
 • Az én papom: Horváth András
  „Az én papom” kampányunkra szeretettel várjuk olvasóink írásait 500–2000 karakter terjedelemben, jó minőségű fotóval (jpg formátumban). Ezúttal a nagybajomi plébánia kormányzóját, Horváth Andrást mutatja be egykori gimnáziumi osztálytársa, Fábics István.
 • Ferenc pápa a genovai ILVA acélművek dolgozóihoz: A munka szükséges az emberi méltósághoz
  Egynapos genovai látogatása első programjaként május 27-én, szombaton reggel az ILVA acélgyár 3500 dolgozójával találkozott a szentatya. Beszédében hangsúlyozta: a munka emberi prioritás, keresztény prioritás, a mi prioritásunk.
 • Állandó diakónusok jubileumát ünnepelték Budapesten
  Erdő Péter bíboros, prímás május 27-én, szombaton hálaadó szentmisét mutatott be az Óbudai Szent József Templomigazgatóság kápolnájában, melynek keretében négy, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében szolgáló állandó diakónus felszentelésének tizedik, illetve huszonötödik évfordulóját ünnepelték.
 • Mária álma – A legszebb Szűz Mária-novellák
  A Szent István Társulat főszerkesztője, Kindelmann Győző által összeállított kötetben jelentette meg a magyar és a világirodalom legszebb Szűz Máriáról szóló novelláit. Az elbeszélések között vannak a bibliai időkben, a középkorban és a modern korban játszódó történetek is.
Copyright © 2017 Herend Római Katolikus Plébánia. Minden jog fenntartva.
Támogatja a Joomla! Készítette és üzemelteti a Skindrome studio