Címlap Aktuális híreink Bohóc, zsonglőr és újságíró az új passaui püspök
Bohóc, zsonglőr és újságíró az új passaui püspök | Nyomtatás |  E-mail

A Szentatya április 4-én kinevezte Stefan Oster szalézi szerzetes papot a németországi Passau püspökének. A sokoldalú Oster atya portréját, aki egyszerre teológusprofesszor, zsonglőr és focista, a szaleziak.hu rajzolta meg.

Bohóc, zsonglőr és volt újságíró – ilyen első alkalommal történik meg Németországban – írja a Die Welt. Az új püspök 1965-ben született Ambergben – fiatalabb, szokatlanabb, és sok mindenben eltér a megszokott egyházi méltóságoktól. „Hagyjatok sok helyet a fantáziának hitetekben” – mondja a 48 éves főpásztor egy korábbi videofelvételen, amely bejárta az internetet, és amelyen bohócruhában, zsonglőrmutatványokkal kíséri mondanivalóját.

 

Stefan Oster 1984 és 1986 között gyakorló újságíróként és rádiós szerkesztőként dolgozott több lapnak és rádióállomásnak. 1988-ban kezdte meg filozófiai és vallástörténeti tanulmányait. Tanult Regensburgban, Kielben, Keeleben és Oxfordban, Nagy-Britanniában, ahol 1993-ben master fokozatot tett, 1994-ben pedig magisztrált Regensburgban. 1995-ben lépett be Don Bosco Szalézi Társaságába, 1996-ban elkezdte teológiai tanulmányait Benediktbeuernben. Szerzetesi örökfogadalmát 1999-ben tette le, 2001-ben szentelték pappá. 2003-ban szerzett doktori fokozatot filozófiából az Augsburgi Egyetem Hittudományi Karán, majd 2009-ig a filozófia professzora volt Benediktbeuernben. 2009-ben szerzett a magasabb tanári oklevelet dogmatikából Trierben, ezután kinevezték dogmatikaprofesszornak a benediktbeuerni Szalézi Filózófiai és Teológiai Főiskolán. Tagja a Német Püspöki Konferencia Hivatásügyi Bizottságának.

Az újonnan kinevezett püspök a vele készített interjúban arról beszélt, mennyire nagy megtiszteltetés és öröm számára a kinevezés, amelyre, úgy érzi, nem méltó. „De bízom benne, hogy Isten tudja, mit tesz, és megkísérelem ezt is hivatásként felfogni, ahogy korábban a szerzetesi és papi életet – mondta Oster atya. – Első találkozásomkor a püspökség képviselőivel azt vettem észre, hogy mennyire örülnek, és ez sokat segít nekem – folytatta Oster atya –, bár a búcsúzás Benediktbeuerntől nagyon nehéz volt.” Útjára elkísérték a helyi hívek és az ifjúsági imacsoport tagjai, akik szeretetteljes búcsút vettek tőle.

Az új püspök hangsúlyozta, hogy a példaképe mindenekelőtt Bosco Szent János. „Légy vidám, tedd a jót, és a verebeket hagyd csiripelni – ez nemcsak egy szép gondolat, amit Don Bosco mondott, hanem egyfajta lelki program, amelyről remélem, hogy belélegezve bensőmmé vált az idő alatt, amelyet a szerzetesi közösségben töltöttem. A keresztény hit boldoggá tesz, gazdagítja a szívet, amely fiatal és az is marad – még akkor is, ha idősebb leszel. És mindig új erőt ad, hogy mindig valóban az emberekért legyek. Ez az én rendi atyám, Don Bosco személyes példáján nagyon jól látható” – tette hozzá Oster.

Stefan Oster püspökké szentelése május 24-én, Mária, a keresztények segítsége ünnepén lesz a passaui Stephansdomban, olyan napon, amely egy szalézi számára különös jelentőséggel bír.

A német tartományfőnök, Josef Grünner Rómából gratulált a kinevezéshez, ahol jelenleg a 27. Egyetemes Káptalan munkájában vesz részt. Don Bosco németországi családja nevében minden jót és Isten áldását kívánta új szolgálatára: „P. Oster felelősségteljes lelkipásztor, jó és értékes készségekkel, amelyek jellemzően mélyen a hitben és szalézi lelkiségben gyökereznek. Don Bosco pedagógiája és lelkisége biztosan fogja vezetni az új passaui püspököt a jövőben is” – mondta Grünner, ugyanakkor hangsúlyozta véleményét, hogy P. Oster kinevezése megyéspüspökké a német szaléziak munkájára nézve „súlyos veszteséget” jelent, hiszen ő volt a benediktbeuerni közösség egyik tartóoszlopa. „Hiányozni fog, és nehéz lesz helyettesíteni” – mondta a német tartományfőnök.

Forrás : Magyar Kurír

 

Hírek a Magyar Kurírtól

Magyar Kurír
Katolikus Hírportál
 • Az ifjú Messiás
  Cyrus Nowrasteh filmjében Jézus hétesztendős, az egyiptomi Alexandriában él édesanyjával, Máriával és földi apjával, Józseffel. A film a Szentírásra, Pszeudo-Máté profán evangéliumára és történelmi eseményekre épül.
 • Hetvenen felül is buzgón apostolkodnak
  Idén 46 éve annak, hogy Márton Áron püspök 1971. április 18-án a gyulafehérvári székesegyházban pappá szentelte őket. Akkor tízen voltak, de még ugyanazon év szeptember 12-én további két Rómában tanuló társuk is a papság szentségében részesült a ditrói nagytemplomban.
 • Fogadalomtételt ünnepeltek a Kispest-Wekerletelepi Munkás Szent József-templomban
  Héray Márton az evangéliumi tisztaság melletti elköteleződését ünnepelte a „Krisztus Ügye” Lelki Család (FSO) közösségében. Az FSO fogadalomtételi ún. „szent szövetség” szertartását április 23-án, szentmisében tartották. A fő celebráns és szónok Erdő Péter bíboros, prímás volt.
 • Diakónust szenteltek a győri bencéseknél
  Április 22-én ünnepre, diakónusszentelésre hívtak a győri bencés templom új harangjai. Tullner Jób testvért Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök szentelte fel a felelősségteljes szerpapi szolgálatra.
 • A pápa Twitter-üzenete az isteni irgalmasság vasárnapján
  Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán:
Copyright © 2017 Herend Római Katolikus Plébánia. Minden jog fenntartva.
Támogatja a Joomla! Készítette és üzemelteti a Skindrome studio